VOORUITSTREVENDE TECHNIEK

Advanced technology, vrij vertaald ‘vooruitstrevende techniek’

Hierbij kunnen we dit vanuit verschillende invalshoeken bekijken, keywoord is innovatief.

Vandaag de dag zijn er vele termen die hier onder vallen, zoals als Internet Of Things, Artificial Intelligence, Augmented reality en Virtuele reality, alsook 3D visualisatie, data mining, smart, real time, enhanced user authentication, knowledge management, …

Naar manufacturing zijn er vele nieuwe technologieën die vandaag al worden toegepast, 3D printen, niet alleen van kunststoffen, maar ook van metalen. Bij het gebruik van laser technologie gaan we naast de CO2 laser ook de fiber laser gebruiken, hetgeen ook meer mogelijkheden geeft naar nauwkeurigheid van het afgeleverde werk, bij lasersnijden de grootte van de uitsparingen bijvoorbeeld, bij laserlassen de nauwkeurigheid en vrijheid van robot laserlassen, als dan niet met toevoegmateriaal. Hierbij levert deze laser technologie een direct voordeel op ten gevolge van minder warmte inbreng in de samenstelling, namelijk nauwkeurigheid en repeteerbaarheid van het eindresultaat. Ook dient er bij fiber laserlassen geen beitsen toegepast om de blauwe verkleuring weg te krijgen, want deze treed niet of nauwelijks op.

Als we naar materialen kijken van producten dan zijn er vandaag vele producten op de markt die ontbrandbaar zijn of op zijn minst brandvertragend, hetgeen ook innovaties zijn in de markt van kunststof materialen, elektrisch kabels, e.a. producten voor bijvoorbeeld de bouwmarkt. Hierbij zijn deze producten, rookarm, halogeenvrij en vlamvertragend, dit zonder in te boeten op hun andere eigenschappen zoals isolatiewaarde, sterkte, UV resistentie… .

Advanced kan ook betekenen dat je de processtappen in een productie keten optimaliseert, of zodanig ontwikkelt zodanig dat je het gewenste doel bereikt. Hierbij denk ik aan ASML die in de semi conductor wereld de referentie is met hun Extreme Ultra Violet technologie. Hiermee belichten ze wafers (ronde schijven substraatmateriaal)  waarop ze schakelingen drukken met een ‘negatief’ en wat UV licht. Om dit EUV licht te genereren wordt er in een vacuum ruimte een plasma bol gemaakt, die op zich ontstaat vanuit tin druppeltjes waar ze met een laser op schieten. Zo kan je nog tal van voorbeelden opsommen vanuit diverse sectoren zoals healthcare, telecommunicatie, aerospace, avionics, IT, agri, en vele anderen.